Karşılama oyunu hangi yöreye ait?
Giresun ilinde aşağıda kısaca ve genel olarak anlatılan oyunların dışında, Karşılama ve Horon türü oyunların yanı sıra, güney bölgelerde yer alan ve Kelkit Havzası olarak adlandırılan bölgeye dahil olan Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerinde de Bar türü oyunlar oynanmaktadır.
Karşılama hangi ilde meşhurdur?
Giresun’un en önemli oyunları Giresun Karşılaması ve Horon’dur. Erkekler Horon’u yörenin meşhur çalgıları olan Kemençe veya Davul Zurna ile çalarlar. Kadınlar ise; tef, davul, zurna, ud ve bağlama eşliğinde oynarlar.
Halk oyunlarında karşılama nedir?
Selamlaşmalara bakıldığında Türk halk müziği ve Türk halk oyunlarında görülebilir. Adından da anlaşılacağı gibi, uzun zamandır birbirlerini görmeyen insanlar, gelenek ve göreneklerine bağlı kalarak neşeli bir duyguyla birbirlerini selamlarlar.
Karşılama yöresi nedir?
Konya’nın Seydişehir ilçesinde selamlaşma kadınların görevidir.
Karşılama oyunu nerede meşhur?
Selamlaşma, erkek ve kadınlar tarafından oynanan bir halk dansıdır. Ege bölgesi, Karadeniz, Güney Marmara, Orta Batı Anadolu, Konya bölgesi, Mersin ve Doğu Anadolu’da oynanır.
Trakya karşılaması hangi yöreye aittir?
Bununla ilgili metin bulabilirsiniz. Trakya Selamı (Yunanca: Σύρε να πεις της μάνας σου) veya İpek Olsaydım, Trakya bölgesinde oynanan bir halk dansıdır.
Hatay’ın halk oyununun adı nedir?
Uzman, oyunu çalıştığı köylerde gördü. Bölgede kızların oynadığı bir oyundur. Genellikle 10-12 kişi oynar, çizgi ve yarım daire şekilleri kullanılır. Bu oyun, insanların Hatay ilinin Türkiye Cumhuriyeti’ne katılması nedeniyle duydukları heyecan ve sevinci dile getirmeleri üzerine ortaya çıkmıştır.
Halay hangi şehre aittir?
Gaziantep’te Halk Dansları Gaziantep, halk dansları açısından “Halay” bölgesindedir. Halay, oyuncuların yarım daire şeklinde dizildiği ve birbirlerini tuttukları disiplinli bir oyundur. Gaziantep’te oyunlar hem erkekler hem de kadınlar tarafından birlikte veya ayrı seriler halinde oynanır.
Horon nereye aittir?
Rize yöresinde oynanan halk oyunlarına genellikle “horon” denir. Genellikle tulum ve kemençe eşliğinde oynanan horon, bazen müziksiz, türküler eşliğinde de oynanabilir. Ortada tulum veya kemençe çalan bir kişinin etrafında kız ve erkek çocuklardan oluşan bir çember oluşturularak oynanır.
Karşılama oyunları nelerdir?
Oyunlar alım tipindedir. Bölgede oynanan oyunlar şunlardır: Ayancık Eymesi, Ayancık Çiftetellisi, Muhtar, Karasuda Pazar Var, Munise, Boyabat Pilavı, Deredeki Kuşluk, Boyabat Çiftetellisi, Gürcü Horon ve Tütün.
Misket hangi yöreye aittir?
Misket, Bursa’da cilli olarak adlandırılır. Bilye (İtalyanca: (biglia) “bilya” olarak telaffuz edilir), Ege bölgesinde meşe, mermer ve Susurluk, Bandırma ve Erdek gibi Balıkesir’in güney Marmara ilçelerinde “garit” olarak adlandırılır. Sivas bölgesinde “cıncık” olarak da adlandırılır.
Sallama hangi yöreye ait?
İbradı/Akseki yöresinde “Sallama” adı verilen oyunlar da bu gruba dahildir.
Karşılama hangi illerde oynanır?
Selamlaşma oyunlarının ilk tanımını yapan Şerif Baykurt Bey’e (1952: 255) göre bu tür oyunlar ağırlıklı olarak Trakya ve Marmara’da (Edirne, Kırklareli Tekirdağ, İzmit, Adapazarı, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Bolu) oynanmaktadır. bölgelerdir ve adından da anlaşılacağı üzere karşılıklı oyunlardır.
Karşılama hangi ilimizde meşhurdur?
İnsanların karşılıklı oturarak çaldıkları “Keşlama”, Marmara Bölgesi’nde, özellikle Trakya’da çalınan bir çalgı olup, çoğunluğu 9/8’lik ritmi içermektedir.
Karşılama hangi kültüre aittir?
Giresun’da horon havaları, el sallamalar, kol havaları, selamlaşmalar ve sou’lar yaygın olarak oynanan oyunlardır. Giresun yöresiyle özdeşleşmiş oyun türü selamlaşmadır.
Trakya yöresi hangi oyun oynar?
Hora, Trakya bölgesinde oynanan oyunların genel adıdır.
Halay hangi yöreye ait?
Halay, Türkiye’nin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgelerinde oynanan halk oyunlarının genel adıdır.
Hatay’ın halk oyununun adı nedir?
Kaynaktaki kişi oyunu çalıştığı köylerde görmüş. Bölgede kızların oynadığı bir oyun. Genellikle 10-12 kişi oynuyor ve çizgi ve yarım daire şekilleri kullanılıyor. Bu oyun Hatay ilinin Türkiye Cumhuriyeti’ne katılması sırasında insanların coşkusunu ve sevincini dile getirmesiyle ortaya çıkmış.
Giresun yöresinin halk oyunları nelerdir?
Giresun’da horon havaları, el sallamalar, kol havaları, selamlaşmalar ve sou’lar yaygın olarak oynanan oyunlardır. Giresun yöresiyle özdeşleşmiş oyun türü selamlaşmadır. Karşılıklı oynandığı için selamlaşma adını almıştır.