Asimetri Bozukluğu Nedir?
Asimetri bozukluğu, bir bireyin vücut yapısının sağ ve sol tarafları arasında simetrisizliğin olması durumudur. Bu durum, vücudun her iki tarafının eşit olmamasının yanı sıra, omuzların, kalçaların veya göğüs kafesinin simetrisiz şekilde gelişmesi sonucunda ortaya çıkar. Asimetri bozukluğu, genellikle doğuştan gelişen bir durumdur ancak, belirli nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Bireyler, bu durumdan etkilenerek şekil bozuklukları, güçsüzlük, ağrı veya doğuştan gelen şekil bozuklukları gibi çeşitli semptomlar gösterebilir.
Asimetri Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Asimetri bozukluğu, doğuştan geliştiği durumlarda, genellikle tedavi gerektirmez. Ancak, bu durum özellikle çocuklarda gözle görülecek düzeyde ise, tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Asimetri bozukluğu tedavisi, cerrahi veya cerrahi olmayan yöntemleri içerir. Cerrahi yöntemler arasında, alın veya yüz bölgesinde kıkırdak dokusu gibi uygulamalar bulunur. Cerrahi olmayan yöntemler arasında ise, fizik tedavi, iskelet sistemini desteklemek için kullanılan ortopedik cihazlar veya botoks gibi uygulamalar yer alır.
Asimetri Bozukluğu Nedenleri
Asimetri bozukluğu nedenleri, genellikle doğuştan gelen nedenlerden kaynaklanır. Bunlar arasında, doğuştan gelen kalıtsal bozukluklar, bebeklik veya çocukluk döneminde yapılan bazı ameliyatlar, travma veya kaza sonucunda oluşan hasarlar veya bazı hastalıkların etkisi bulunur. Ayrıca, ağır çalışma veya spor yapmak, uygun olmayan beslenme veya herhangi bir ilaç kullanımı gibi durumlar da asimetri bozukluğu riskini artırabilir.